Een leven lang leren

Afgelopen zomer tijdens het hardlopen in Zeeland zag ik een opa met zijn kleindochter gearmd het strand op lopen. Vol bewondering keek zij naar hem en hij ook naar haar. Heerlijk dacht ik en tegelijkertijd vroeg ik me af: wie heeft er nou het meeste te leren in het leven? De kleindochter natuurlijk. Of toch niet? Ik ben zelf nu 36 en leer nog elke dag.

In alle trainingen die ik over de afgelopen jaren met veel plezier heb gegeven, valt het me op dat de meeste deelnemers vaak ontvankelijk zijn voor nieuwe dingen, ze staan open voor persoonlijke ontwikkeling.

In het onderwijs heb ik in het verleden veel training gegeven in het omgaan met weerstanden. Het gaat dan vaak om lastig gedrag en meestal blijkt dat 90% van de leerlingen geen probleem vormen, zij doen wat ze moeten doen. Het zijn vaak de uitwassen die dan benoemt worden. De leerlingen die te arrogant, te bijdehand, te eigenwijs of misschien juist te verlegen zijn. Het gaat over de kinderen met gedrag wat vaak ver van de leerkracht zelf af staat. Ben je zelf bijvoorbeeld bescheiden, dan is een arrogante jongen al snel lastig. Ben jezelf aanwezig, dan is een verlegen meisje al snel lastig. Het zijn vaak deze kinderen waarbij je vaardigheden mist of de juiste aanpak niet kent. Zij dagen je uit jezelf te ontwikkelen. 

Zelfkennis is dan ook een belangrijke sleutel in het sturen van gedrag. Eigenlijk zit de sleutel altijd in jezelf. En volgens mij is leeftijd dan veel minder relevant. Als je op de basisschool zit leer je jezelf ontdekken in de context van je collega-kleuters. Als leraar wordt je elke keer weer uitgedaagd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen door het soms lastige gedrag van kinderen of ouders. En de bewuste opa in Zeeland leert ongetwijfeld van zijn kleindochter, vanwege haar onbevangenheid en frisse blik op de wereld.

Tip: geniet van een leven lang leren.